Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2009 12:24 - ЖИВОТНИ : Куче -порода Чихуахуа
Автор: mania1 Категория: Други   
Прочетен: 8499 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.09.2009 21:26


Всичко за порода Чихуахуа

 

Големина: Малкоimage

Податливост на тренировка: Ниска

Поддръжка на козината: Ниска

Падане на козината: Средно

Нужна тренировка: Ежедневни разходки

Ниво на енергията: Средно

Пазене: Високо, лае и хапе непознати

Добри с деца: Да, с по-големи и мили деца
Здраве: OFA, CERF сертификати
Характер на Чихуахуа
Най-малко сред останалите породи, Чихуахуа е жизнено, нежно, любящо и забавно кученце. Това е куче, което обича да дава и получава внимание. Oбича да върви по петите на собственика си, а най-вече обожава да се гушка в него, докато гледа телевизия. Интелигентно и нетърпеливо да се хареса на собствениците си, Чихуахуа е отзивчиво и игриво животно. Характера на Чихуахуа може да варира и докато някои индивиди са самоуверени и приятелски настроени, други са резервирани и сдържани. Обикновено Чихуахуа силно се привързва към семейството си и може да прояви ревност, ако почувства, че не е център на внимание, а друго животно или човек получава повече внимание. Чихуахуа се разбира добре с по-големи и мили деца, както и с други животни, но само ако е добре социализирано.
Ранната и продължителна социализация е необходима, за да се осигури уравновесен и спокоен характер. Много кучета от тази порода имат дружелюбен характер, любопитни са и изненадващо предприемчиви за размерите си. Отношението към непознати зависи от характера на самото куче, но въпреки това повечето са резервирани и предпазливи. Чихуахуа лае, ако усети нещо нередно и това го прави ефективно куче пазач. Лесно възприема, но понякога може да е твърдоглаво, което го прави подходящ избор на домашен любимец за хора с опит в отглеждането на кучета. Приучването към домашни навици би могло да се окаже трудност.
Външен вид
Чихуахуа е изтънчено, нежно кученце с отличителна външност, сладка муцунка и закачливо изражение. Главата му е закръглена, очите му са тъмни и изпъкнали, а ушите са относително големи в сравнение с малката главичка. Когато става въпрос за козината на Чихуахуа, възможни са два варианта – дълга козина и гладка козина. Първия вариант има мека, дълга козина, която може да има и подкозина. Втората разновидност е с мека, къса и плътна козина. Разцветката на козината може да е различна – червена, кафява, синьо/ сива, бяла, светлокафява и черна. Възможно е да им бели или светлобежови петна. Теглото на Чихуахуа е около 1-2.5кг, а на височина достига около 13-20см.
Поддръжка на външния вид
Чихуахуа с по-дълга козина трябва да се разресва редовно, за да се запази меката му козина в добър вид. Кучетата с двойна козина трябва да се сресват по-често, особено през сезоните, когато козината пада по-обилно. Другата разновидност на Чихуахуа с по-къса козина се нуждае от по-малко грижи – достатъчно е да го разресвате от време на време и да забърсвате козината с мокра кърпа. Нивото на падане на козина е средно, но докато при разновидността Чихуахуа с къса козина, козината пада равномерно през цялата година, при другата разновидност нивото на падане на козината зависи от сезона. Очите трябва да се преглеждат редовно, тъй като са доста изпъкнали и това увеличава риска от инфекции.
Здравословни проблеми и продължителност на живот
Продължителността на живот на Чихуахуа е около 15-18 години – тази порода е сред малкото, които могат да се похвалят с толкова дълга продължителност на живот. Съществуват редица здравословни проблеми, които се свързват с породата – ентропия, сърдечни проблеми, проблеми с трахеята, ниска кръвна захар, стоматологични проблеми, чувствителност към химикали и медикаменти и др. Костите на Чихуахуа са много чупливи и собствениците му трябва да внимават да не го изпуснат, защото това може да доведе до сериозни последици – това е една от основните причини, поради които породата е по-подходяща за по-големи и мили деца. Необходимо е да се уверите, че родителите на вашето кученце имат OFA и CERF сертификати.
История
Чихуахуа произлиза от Мексико, а името на породата е щатът, където първоначално е била развита. За пръв път породата е регистрирана в АКС през 1904г.




Тагове:   животни,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mania1
Категория: Други
Прочетен: 353599
Постинги: 33
Коментари: 25
Гласове: 18
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930